Muntii Rodnei

Muntii Rodnei fac parte din grupul de nord al Carpatilor Orientali. Cu inaltimea maxima de 2.303 de metri, atinsa de piscul Pietrosul,



Muntii Rodnei sunt cei mai inalti si mai greu de strabatut din lantul Carpatilor Orientali. Culmea principala o lungime de peste 50 km si o latime de 30-40 km, orientata est-vest, abrupta spre nord si domoala spre sud.

Muntii apar sub forma unui horst alcatuit din sisturi cristaline, delimitat de falii profunde: Dragos Voda (la nord) si Rodnei (la sud). in partea sudica a muntilor apar roci vulcanice neogene, sub forma unor maguri dispuse in lungul Somesului Mare. Rocile sedimentare, de varsta cretacica si paleogena (marne, gresii conglomerate si calcare) care inconjoara masivul, au fost afectate de miscarile stirice si imprima reliefului trasaturi caracteristice.

Din intregul lant carpatic oriental, Muntii Rodnei pastreaza cel mai bine urmele ghetarilor cuaternari. Acesti munti prezinta numeroase circuri glaciare (Lala, Negoiescu, Iezer, Buhaescu, Izvorul Cailor, Puzdrele etc), chei si defileuri (Cheile Bistricioarei, defileurile Stramba, Rebra, Cormoaia, Pasul Prislop etc), cascade (Cascada Cailor cu o cadere de peste 80 m - cea mai mare din tara, treapta principala avand peste 16 m inaltime -, Guset, Cormoaia, Anies, cascada Puzdrele care se afla la 1.520 m altitudine).